Powrót

Olej rokitnikowy

Olej rokitnikowy pozyskiwany jest z miąższu lub nasion owoców rokitnika zwyczajnego, który z uwagi na bogactwo cennych składników bioaktywnych i substancji odżywczych przez wielu uznawany jest za roślinę „niezwyczajną”, wręcz niezwykłą. Rokitnik zawiera kwasy omega 3-6-9, witaminy, mikro- i makro elementy, karotenoidy i fosfolipidy. Olej rokitnikowy ma ciemnopomarańczową barwę i delikatny zapach. Kosmetyki z dodatkiem rokitnika zyskują piękny, żółty odcień.

Olej wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwzmarszczkowe, ma również działanie promieniochronne, odżywcze i kojące. Duża zawartość witaminy C oraz flawonoidów sprawia, że olej pomaga w regeneracji naskórka, syntezie kolagenu, przyspiesza gojenie się ran i redukcję przebarwień. Świetnie sprawdzi się w pielęgnacji skóry suchej, wrażliwej, dojrzałej czy skłonnej do podrażnień. Ma także zastosowanie w leczeniu łuszczycy, atopowego zapalenia skóry i trądziku. Olej cechuje się dobrą wchłanialnością, nie pozostawia na skórze tłustego filmu.

Produkty z olejem rokitnikowym

Powiązane artykuły

Peeling cukrowy a peeling solny. Czym się różnią?

Peeling cukrowy a peeling solny. Czym się różnią?

Mydła ręcznie robione – poznaj ich zalety!

Mydła ręcznie robione – poznaj ich zalety!

Peeling skóry – przed czy po goleniu?

Peeling skóry – przed czy po goleniu?