Powrót

Inulina

Inulina jest fruktanem należącym do grupy polisacharydów, ekstrahowanym najpierw z korzenia cykorii lub rzadziej z korzenia topinamburu, następnie oczyszczanym enzymatycznie. Inulina w kosmetykach do włosów sprawia, że stają się wygładzone i dodaje im blasku. Posiada naturalną zdolność zatrzymywania na skórze i włosach składników lipofilnych oraz olejków eterycznych - dzięki temu wydłuża czas ich oddziaływania i sprawia, że skóra i włosy są gładkie, jedwabiste i przyjemne w dotyku.

Produkty z inuliną

Powiązane artykuły

Co daje odżywka do włosów i dlaczego warto ją stosować?

Co daje odżywka do włosów i dlaczego warto ją stosować?

Peeling cukrowy a peeling solny. Czym się różnią?

Peeling cukrowy a peeling solny. Czym się różnią?

Peeling skóry – przed czy po goleniu?

Peeling skóry – przed czy po goleniu?