Używamy plików cookie, aby zapewnić Ci najlępszą możliwą obsługę. Więcej informacji w polityce prywatności .

Olej ze słodkich migdałów w ponad 90% składa się z kwasów tłuszczowych nienasyconych (oleinowego i linolowego). Wysoka zawartość kwasu oleinowego sprawia, że jest bardziej odporny na utlenianie niż inne oleje z wyższą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych. Frakcja niezmydlająca, która zazwyczaj wynosi 0,7%, składa się głównie ze skwalanu, tokoferolu (wit. E) i fitosteroli.
To łatwo wchłanialny, lekki emolient, dobrze tolerowany przez osoby o skórze o wysokim potencjalne alergicznym, a także dzieci. Jest przydatny w leczeniu wszelkiego rodzaju chorób skóry - egzemy, AZS czy dermatoz. Zapobiega nadmiernej utracie wody z naskórka, działa odżywczo, uelastyczniająco i kojąco. Przy okazji jest też dobrym nośnikiem substancji zapachowych i naturalnych olejków eterycznych - warto więc stosować go w kosmetykach, w których zależy nam na podkreśleniu walorów zapachowych.