Używamy plików cookie, aby zapewnić Ci najlępszą możliwą obsługę. Więcej informacji w polityce prywatności .

Olej kameliowy uzyskuje się poprzez tłoczenie na zimno nasion kamelii, rośliny z rodziny herbatowatych. Jest on substancją bardzo wartościową – zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe (linolowy, palmitynowy, stearynowy, arachidowy i oleinowy), witaminy A, B, C i E oraz polifenole. Jego zastosowanie w kosmetyce jest bardzo szerokie: sprawdza się w pielęgnacji twarzy, ciała, włosów i paznokci. Nawilża skórę, odżywia i regeneruje uszkodzony naskórek, pobudza produkcję kolagenu, zmniejsza widoczność zmarszczek i opóźnia proces ich powstawania. Ze względu na umiejętność penetracji głębszych warstw skóry jest znakomitym surowcem transportującym składniki aktywne. Olej ten jest często wykorzystywany w preparatach do pielęgnacji włosów. Zapewnia im miękkość i blask, zapobiega puszeniu się i wypadaniu kosmyków, wzmacnia je i wygładza. Intensywnie nawilża włosy i domyka ich łuski, będąc ratunkiem dla suchych i zniszczonych pukli.