Powrót

Guma ksantanowa

Guma ksantanowa, zwana też ksantanem, to naturalny polisacharyd o właściwościach żelujących. Powstaje podczas fermentacji cukrów przez bakterie Xanthomonas campestris. Szerokie zastosowanie gumy ksantanowej wykorzystywane jest w produkcji kosmetyków, szczególnie szamponów, kremów do twarzy, emulsji do ciała, a także past do zębów i tuszy do rzęs. Ksantan wpływa na konsystencję preparatu – jest używany jako zagęszczacz oraz stabilizator, ułatwia aplikację kosmetyku. W zależności od oczekiwanej konsystencji w kosmetykach stosuje się stężenie od 0.1 do 10%.

Produkty z gumą ksantanową

Powiązane artykuły

Krem na noc: dlaczego jest niezbędnym elementem pielęgnacji twarzy?

Krem na noc: dlaczego jest niezbędnym elementem pielęgnacji twarzy?

Dobry krem nawilżający. Czym powinien się charakteryzować?

Dobry krem nawilżający. Czym powinien się charakteryzować?

Jak stosować serum do twarzy?

Jak stosować serum do twarzy?