Powrót

Ekstrakt olejowy z alkanny barwierskiej

Ekstrakt olejowy z alkanny barwierskiej, nazywanej też czerwienicą, nadaje produktom kolor. Zastosowanie rośliny jest znane od starożytności. Alkanna używana była do pielęgnacji ust oraz w formie naturalnej szminki i różu. Stosowana była także do barwienia tkanin. Ze względu na właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne w medycynie naturalnej uznawana jest za środek pomagający łagodzić choroby skórne. Współcześnie jest wykorzystywana przy produkcji kosmetyków i w przemyśle cukierniczym. W kwaśnym środowisku daje różowy kolor. W mydle zyskuje barwę niebieską lub fioletową. Ekstrakt olejowy z alkanny barwierskiej jest bogaty w krzemionkę, flawonoidy, garbniki, kwasy tłuszczowe i alkaninę, dlatego świetnie sprawdzi się również jako dodatek do henny przy farbowaniu włosów.

Produkty z ekstraktem olejowym z alkanny barwierskiej

Powiązane artykuły

Certyfikaty na kosmetykach naturalnych i organicznych – co oznaczają?

Certyfikaty na kosmetykach naturalnych i organicznych – co oznaczają?

Codzienna pielęgnacja twarzy krok po kroku - jak o siebie zadbać?

Codzienna pielęgnacja twarzy krok po kroku - jak o siebie zadbać?

Pielęgnacja skóry latem z 4 Szpakami

Pielęgnacja skóry latem z 4 Szpakami