Używamy plików cookie, aby zapewnić Ci najlępszą możliwą obsługę. Więcej informacji w polityce prywatności .

Olej laurowy, tłoczony z owoców wawrzynu bywa nieco inny pod kątem składu w zależności od miejsca pochodzenia i odmian rośliny. Jego barwa to mieszanka zielonego chlorofilu i żółtych kerotenoidów - charakteryzuje się bogactwem fitosteroli i różnorodnych wosków, a frakcja lotna (olejki eteryczne) może w nim sięgać 10%. Pewien problem może stanowić tu identyfikacja kwasów tłuszczowych w składzie oleju laurowego i związana z nimi konsystencja oleju: dla surowca badanego przez tureckich naukowców ponad 50% składu to kwas tłuszczowy laurynowy (znany z oleju kokosowego – twardy w temperaturach pokojowych). Według innych badań kwasu laurynowego jest 27%, a olej laurowy tłoczony na Maderze ma kwasu laurynowego tylko 18%. Tak czy inaczej, ten olej składający się z kwasów: laurynowego, stearynowego i palmitynowego, dodany do mydła sprawi, że będzie miało ono naprawdę twardą formułę i „zbitą” konsystencję.
Olej laurowy, stanowiący bazę popularnego mydła Aleppo, ma właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i bakteriobójcze - dzięki temu jest pomocny w leczeniu różnych odmian trądziku czy chorób skóry takich jak egzema, łuszczyca czy AZS.