Powrót

Alkohol cetylowy

Alkohol cetylowy (emolient) jest niejonową substancją powierzchniowo-czynną - należy do grupy alkoholi tłuszczowych. Powstaje w efekcie redukowania wodorem kwasu palmitynowego pochodzącego z olejów roślinnych. Pełni funkcję zagęszczającą i jest stabilizatorem emulsji - dzięki temu znacznie poprawia właściwości aplikacyjne. Alkohol cetylowy nadaje produktom charakterystyczny poślizg, zwiększa także lepkość kosmetyków i przedłuża wchłanianie olejów. Posiada zdolności okluzyjne i filmotwórcze - tworząc charakterystyczną powłoczkę zapobiega nadmiernemu odprowadzaniu ze skóry czy włosów i tym samym przesuszeniu. Posiada właściwości zmiękczające, wygładzające, nawilżające i odżywcze. Alkohol cetylowy dawniej pozyskiwano z oleju wielorybiego, stąd jego nazwa – cetus oznacza po łacinie wieloryba. Obecnie produkuje się go najczęściej na bazie oleju kokosowego, może być również syntetyzowany chemicznie. Co ważne, alkohol cetylowy w swoich właściwościach i działaniu absolutnie nie przypomina alkoholu etylowego. Jest ciałem stałym, nierozpuszczalnym w wodzie i glicerynie, ale rozpuszczalnym w eterze, alkoholu, olejach roślinnych, woskach i olejkach eterycznych. Topi się w temperaturze 45 – 49 st. C.

Powiązane artykuły

Co daje odżywka do włosów i dlaczego warto ją stosować?

Co daje odżywka do włosów i dlaczego warto ją stosować?

Krem na noc: dlaczego jest niezbędnym elementem pielęgnacji twarzy?

Krem na noc: dlaczego jest niezbędnym elementem pielęgnacji twarzy?

Retinol - z czym (nie) łączyć? Efekty, jakie można uzyskać po zastosowaniu?

Retinol - z czym (nie) łączyć? Efekty, jakie można uzyskać po zastosowaniu?